Kawa jest znana na całym świecie, jednak do Europy trafiła dość późno ale szybko zyskała renomę.
Jako ojczyznę kawy większość znawców uznaje Afrykę a dokładnie jej centralną i wschodnią część. To właśnie z południowo – zachodniego regionu Etiopii pochodzi krzew kawowy. Występował on na początku swojej historii jako dziko rosnące rośliny i dopiero na przełomie V a VI wieku zaczęto go uprawiać.
Jedna z legend głosi, że pobudzające właściwości owoców kawowca zostały odkryte przez zupełny przypadek dzięki analizie pasterzy zachowania ich kóz, które po zjedzeniu owoców były dużo bardziej pobudzone.
Początkowe metody spożywania kawy były dość nieoczywiste jak dla nas obecnie, ponieważ ziarna które czasem mielono a czasem prażone były po prostu żute. Dzięki swoim właściwościom pobudzającym i walorom odżywczym szybko zyskała na popularności w innych zakątkach świata.
Do Polski kawa dotarła na początku XVII wieku jednak w jej początkowej karierze nie zrobiła dużego wrażenia na naszych rodakach a wręcz przeciwnie – uważano ją za trunek wywołujący wiele chorób. Dopiero pod koniec wieku można było usłyszeć o pozytywnych jej walorach.
Początkowo kawa pita była bez żadnych dodatków z czasem zaczęto dodawać do napoju cukier, miód mleko czy śmietanę. Podobno pierwszy lokal kawiarniany w naszym kraju pojawił się w Gdańsku w 1700 roku.
Cała historia kawy jest niesamowicie rozbudowana i barwna ale czym była by sama wiedza bez skosztowania tego wspaniałego smaku.
I taką możliwość będziecie mieli już niedługo w naszym pofabrycznym klimacie kawiarni, w której na własnej skórze będziecie mogli doświadczyć niesamowitych nut smakowych jakich dostarcza to niepozorne ziarno.